Външният министър на Молдова Нику Попеску обяви оставката си в сряда,

...
Външният министър на Молдова Нику Попеску обяви оставката си в сряда,
Коментари Харесай

Външният министър на Молдова подаде оставка

Външният министър на Молдова Нику Попеску разгласи оставката си в сряда, заявявайки, че е извършил задачата си да насочи страната към Европейския съюз, развой, против който проруските сепаратисти от Приднестровието заплашиха да се борят, предава Ройтерс.

Малката някогашна руска република, водена от проевропейския президент Мая Санду, получи зелена светлина от Европейски Съюз през декември да стартира договаряния за присъединение към 27-членния блок дружно със прилежаща Украйна.

И двете страни са изправени пред дълъг развой, включващ промени за реализиране на стандартите на Европейски Съюз. Попеску, който стана външен министър през 2021 година, означи, че този развой продължава от няколко години.

" Изпълних всички отговорности за консолидиране на Молдова в Европейски Съюз, избрани от президента Мая Санду. Имам потребност от отмора ", сподели министър Попеску на брифинг за медиите.

Анализаторите похвалиха ролята на Попеску в поддръжката на напъните на Санду да приближи страната до Европейски Съюз и споделиха, че той подава оставка, за да прекарва повече време със фамилията си, живеещо във Франция.

Оставката му идва в сензитивен миг за Молдова, където митото върху вноса и износа, въведено през Новата година, беше посрещнато тази седмица от апела на проруските сепаратисти в района на Приднестровието за бойна подготвеност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР